Valtassera


La Val Tassera (anticamente Vallis taxeria), era conosciuta in passato per le numerose tane di tasso che ospitava nei suoi anfratti più nascosti.
Qui, sopra a Vezza d'Alba, nasce il Nebbiolo d'Alba Valtassera. Ottenuto da uve Nebbiolo in purezza, il vino Nebbiolo è la massima espressione di nobiltà dell’enologia locale e da sempre è stato destinato al confezionamento in bottiglia. Sugli erti ed assolati versanti collinari del Roero i grappoli di Nebbiolo acquistano quelle caratteristiche di finezza ed eleganza che daranno al vino quelle note di aristocrazia che lo rendono unico ed inimitabile fra tutti i grandi vini.

Nebbiolo d'Alba, che cos’è?

Le viti di Nebbiolo che rivestono le colline del Roero sono la tradizione, la cultura, il vanto e l’orgoglio dei viticoltori roerini. Il Nebbiolo ha origini antiche, viene infatti citato da scrittori romani e cronache medievali. Il suo nome è di etimologia incerta: c’è chi lo fa risalire alla vendemmia tardiva, effettuata quando le prime nebbie calano sui vigneti, oppure al fatto che gli acini sono ricoperti da un impalpabile strato di colore grigio-azzurro, che ricorda la nebbia. Fiorisce precocemente e matura tardivamente: ciò consente alla pianta di accumulare grandi quantita’ di sostanze organiche e di rifornire bene gli acini, la cui composizione risulta quindi completa, a tutto vantaggio della ricchezza e complessita’ del vino.

 

SCHEDA

Nebbiolo d'Alba Doc

Disciplinare di Produzione: D.M. 25 marzo 2010.
Varietà di Uva: 100% Nebbiolo
Vigneto: Vezza d’Alba, vigna Valtassera (menzione geografica Valmaggiore)
Tipo di Terreno: sabbioso
Periodo di Raccolta: ottobre
Vinificazione: fermentazione in acciaio
Maturazione: 24 mesi in fusti di legno (tonneaux da 500 litri)
Colore: rosso rubino
Profumo: spezie come tabacco e vaniglia. Si percepiscono bene sentori primari di fiori e frutti come rosa appassita, fragola, violetta, mirtillo e lampone
Sapore: elegante, persistente, con un tannino ben dosato. Interessante la parte balsamica. Percepibile anche la confettura di fragole
Abbinamenti: agnello, arrosti, filetto, brasato


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A proposito del Valtassera


Il Nebbiolo d’Alba si abbina magnificamente a tutti i piatti della tradizione langarola. Perfettamente in sintonia con le paste al ragù, i piatti al tartufo, gli arrosti, le grigliate e i formaggi. Per un abbinamento perfetto, si consiglia di provarlo con il risotto al ragù di cinghiale e i tajarin al tartufo. Va servito ad una temperatura di 16-18 °C.

 
 
About Valtassera Nebbiolo d'Alba
Valtassera Nebbiolo d'Alba is similar to Barolo and Barbaresco but fresher, fruiter and lighter in style, though with less of the secondary and tertiary characters. Nebbiolo d’Alba usually spends some time in oak – not as much as Barbaresco or Barolo, but more than Langhe. It doesn’t have the complexity and richness of Barolo or Barbaresco. But nor does it have the sort of fresh, frank and fruity aromas that appeal in Langhe Nebbiolo.

Nebbiolo d'Alba, in Roero
To the left of the Tanaro river, the land of these hills is called Roero and Nebbiolo thrives here producing two precious wines. The first, Roero, takes its name from the territory and is produced with 95% Nebbiolo grapes and the remaining part with other red grape varieties. The second, Nebbiolo d'Alba, uses the name of the grape variety and the name the largest city in the region, grapes come from both the right and the left of the Tanaro river. Nebbiolo d’Alba is produced with 100% Nebbiolo grapes.
On these steep hills in the Roero, Nebbiolo has deep roots, it is well-liked by the powerful and beloved by ordinary people. It seems that the most famous historical person that enjoyed Nebbiolo was Frederick Barbarossa. Who in the winter between 1167 and 1168 lived for some months in the castle of Monteu Roero, at that time, Monte Acuto.
It also won over the nobility of Turin, led by King Carlo Alberto, to the point that he decided to buy two estates in Santa Vittoria d'Alba. To produce "Nebiolin", the wine that fascinated him, in the basement of Pollenzo for himself and his court.
Nebbiolo has long been one of the grape varieties that, in the area surrounding Alba, joins the fates of the vineyards located on both banks of the Tanaro and since 1970 - the year of the recognition of the Nebbiolo d'Alba DOC - is a tangible example of a magic of collaboration. It extends across 32 villages, on both banks of the river, confirming a commitment to quality across the entire Nebbiolo d'Alba DOC growing area.

Vine of the mist
It is called Nebbiolo, or "vine of the mist" because its growing cycle is so long that the grapes finally ripen when the ridges of the hills are surrounded by the foggy mist of autumn. This gives the wine all of its prestigious characteristics, more importantly, for the area on the left of the Tanaro, it is the last to leave kind of "sweetness" to become a totally dry wine.
Actually, towards the end of the last century, during the Belle Époque, the wines made from Nebbiolo were sparkling red and sweet, which constituted the fashion taste of the time.
Today the fascination of this variety continues. On the hills on the right and left of the Tanaro, Nebbiolo expresses its aristocratic characteristics; giving wines essential privilege that is timeless passing to future generations the unique character of its origin.
Nebbiolo does not adapt particularly well to various vineyard soil types, preferring soils with high concentration of calcareous marl such as those found on the right bank of the Tanaro river around Alba where Barolo and Barbaresco are produced. The grape can thrive in sandy soils, such as those on the left bank of the Tanaro around the Roero district. But the wines from this soil type tend not to be as perfumed - lacking in particular the classic tar aromas. The slightly acidic pH of the sandy Roero soils tend to produce early maturing wines.
Valtassera Nebbiolo d'Alba goes beautifully with all traditional Langhe and Roero dishes. Perfectly in tune with pasta with meat sauce, truffle dishes, roasts, grills and cheeses. For a perfect match, it is recommended to try it with risotto with wild boar sauce and tajarin with truffles. It should be served at a temperature of 16-18 °C.